Fun Light i TV och i media

2008-09-14

Procordia gör just nu en massa TV-reklam om Fun Light, vattnet spetsat med aspartam och olika smakämnen. Det är glassig reklam med unga damer som slänger flaskor mellan sig och festar vilt. Man använder i reklamen slogan ”den utan socker”.

Men så dök det upp ett rykte att det kunde användas för att ta död på myror. Alltid något.

Det blev en väldig cirkus i veckan som gick om just denna upptäckt. SvD skrev och Ny Teknik 

samt DN  har haft artiklar om detta.
 
Aspartam är inte ett av konsumenterna uppskattat sötningsmedel. Alla konsumentorganisationer runt om i världen tar avstånd ifrån det och vi har på Sveriges Konsumenter i Samverkans hemsida en massa material om aspartam. På avsnittet "Tillsatser i vår mat"  kan du hitta, bland avsnitten om olika tillsatser, ett för just aspartam. Det är en smutsig historia bakom detta och inte förvånande har Monsanto varit inbladat, nu verkar de ha såld det speciella bolaget för att slippa den dåliga imagen.
Coca Cola försökte komma ifrån det och bytte till sucralos, men hamnade i ett ännu värre problem, då sucralos inte bryts ner i kroppen utan förs vidare ut i naturen.Fun Light började faktiskt också med sucralos, men smög tillbaka till aspartam.

 

Men varför gå över ån efter vatten för att få bukt med myror? Det är helt rätt att de dör av Fun Light, just därför att det innehåller aspartam. Men jag tycker inte man ska gynna Procordia som producerar och säljer Fun Light, som bara innehåller vatten, syntetiska smaker och aspartam. Den produkten borde bort från marknaden. Men det är upp till konsumenterna att se till att inte köpa den.

Aspartam är ett nervgift. Men så rycker Livsmedelsverket ut till försvar av både Fun Light och aspartam, sin vana trogen. Deras toxikolog Nils-Gunnar Ilbäck säger i DN – ”Att sötningsmedlet skulle döda myror verkar svårt att tro. Men myror andas med trakéer och det verkar inte osannolikt att myror och andra insekters andning täpps till av trögflytande lösningar.”

 

 De lugnar alltid för sötningsmedel, azofärgerna och glutamat, samtidigt som de varnar för naturligt smör, dock ej margarin! Hur ska vi kunna lita på dem?

 

Tillåt mig nu avslöja att Ilbäck har helt fel. Dels är inte Fun Light klibbigt, så det där med att det sätter igen trakeerna var lite långsökt. Men de dör effektivt av ett pulver. Själv har jag sedan många år använt Canderel, ett sötningsmedel i pulver som är baserat på aspartam. Det är mycket billigare än Myrr. Myrorna känner den söta smaken och bär ner det till drottningen och övriga nere i myrboet och sen är de borta, likaså det vita pulvret jag stött ut i växthuset.
Canderel säljs i livsmedelsbutikerna och är ett sötningsmedel som man doserar teskedsvis i sitt kaffe eller te.

Problemen jag hade var dels i växthuset, där myrorna invaderade alla krukor och la sina ägg i krukorna så växterna dog. Sen poppade det upp myror överallt och de gjorde högar med jord på gräsmattan och i stenpartiet, också för att lägga äggen, för att få solvärmen. Det passade inte mig och min trädgård.

 

Så jag kan intyga att aspartam fungerade bra på myrorna, men köp för den skull inte Fun Light utan Canderell och lägg ut det som pulver, i stället för Myrr


Kommentarer
Postat av: Kjell Eliasson

Har förmånen att leva ihop med en dietist och livsmedelsinspektör.

För några år sen satte barnbarnen på och skulle ha just Fun Light, ja de hade t.o.m. köpt nån flaska, men det blev slut på det.

Hela det här "lätt"-konceptet är tvivelaktigt.

Postat av: Stefan Nilsson

Jag anser absolut att man bör undvika light-produkter. Flera studier har visat att det är högst tveksamt om man egentligen bör äta det.

2011-04-19 @ 10:57:36
URL: http://biggest-loser.se/
Postat av: Smsa Låna

För en gångs skull lärde jag mig något genom att läsa en blogg. Det är inte alltid man gör det direkt, tack för att du lägger ner din tid på att blogga :D.

2012-01-12 @ 23:06:53
URL: http://smsalåna.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback