50 % lappar på mat på väg att ”gå ut”

2008-10-13

 

Nu är det upp till handeln att ta sitt ansvar också. Ansvaret för resurshushållning, klimateffekterna och respekten för djuren.

 

I dagarna uppgav TT att handeln slänger 9 miljoner kilo fullt ätbart kött, bara för att ”bäst-före-datum” passerats. Andra källor uppgav 2006 att handeln slänger 250 miljoner kilo mat varje år. Jag räknade ut att det motsvarar, tillsammans med vad vi slänger i hemmen 900 miljoner kilo, att vi behöver arbeta 2 månader extra för att finansiera detta, till liten nytta.

Läs min utredning om slöseriet här.

 

 

Visst är märkningsreglerna en del av dramat, men kunskaperna om vad ”bäst-före” betyder är också dåliga. ”Bäst-före” betyder inte ”dåligt efter”. Många av våra ungdomar läser bara på mjölkpaketen, de luktar inte eller smakar, de ratar. Spridande av denna information om hushållning tar nog sin tid och det behöver börjas i skolorna, men också i hemmen.

 

Varför ska inte handeln omedelbart ta sitt ansvar för att hushålla bättre?  Det kan gå mycket snabbare. Talet om att värna om klimatfrågorna klingar falskt så länge man inte gör något.

Jag vet att många stora flotta mattempel av princip slänger hellre än rear ut något. Deras policy är att allt ska vara fräscht och lockande. Men TÄNK OM NU LITE HÄR HANDELN!

 

Sätt på 50%-lappen 1-2 dagar före ”bäst-före-datum”, så slipper ni slänga fullt ätbar mat.


 

 

 

Se här vad jag hittat i butikerna här hemma på ett par veckor. Jag har på prov enbart köpt mat för halva priset en tid och nu har jag ingen mer plats i frysarna. Det finns att köpa varje dag – än så länge, tills fler har läst detta tips – ett fantastiskt utbud och det behövs inte någon fantasi för att veta vad man ska välja att äta.

 

Kriserna avlöser varandra, finanskris, bostadskris, fördelningskris, klimatkris m m. Men varför tänker då så få, handeln inräknad? 

Behöver vi slakta 30 000 kor så här helt i onödan?

 

Nej det är något fel i systemet. Börja med att kolla i din butik, ser du inga 50%-lappar, så fråga och kräv att butiken börjar med det och inte bara slänger. Det hjälper inte att jag skriver om det i bloggen här, det är du som kund som kan tjata i butiken, utöva din konsumentkraft och ditt konsumentinflytande.

 

Vi är 9 000 000 konsumenter i Sverige, det är 1 kg/år och konsument som vi behöver köpa billigare för att spara livet på 30 000 kor! Hjälp oss lite, kära handlare! Ni är ju så duktiga när ni vill, med extrapriser på det ni vill sälja.

 

Läs pressmeddelandet som gick ut i går 081012    printa ut och ta med det till butiken och diskutera med "chefen".