Torsk - men ingen torsk - men kanske torsk - nu

Men kanske får vi tillbaka torsken nu på lite sikt!

Det har betalats skrotningspremier för fiskebåtar tidigre, 100 miljoner kronor - av skattepengar! Men dom pengarna gick bara runt och för skrotningspremien man fick i början av 2000-talet togs bara gamla slitna och omoderna båtar bort och pengarna användes till inköp av nya båtar, som ännu effektivare bidrog till att fiska upp torsken. Kontrollen funkade inte och staten hade ingen koll på vart skattepengarna tog vägen. Det går väl an så länge man bara kan höja skatterna.

De nya
tongångarna är mera hoppfulla. Det verkar nästan som om jordbruksministern och hans departement bestämt sig för att rädda torsken. Bra att man nu låter Fiskeriverket ta över kontrollen och bestämma vilka båtar som ska skrotas eller tas ur bruk. I dagens debattartikel i DN (29/1)säger jordbruksminister Eskil Erlandsson "Utfiskningen av våra hav är oroande och väcker starka känslor - för svenska folket (det är vi konsumenter! min komm.) är det viktigt att fiskebestånden vårdas". Det applåderar vi konsumenter, för vi vill ha gott om god fisk och till vettiga priser.

Var i Hötorgshallen häromdagen och bara storknade över hur priserna rakat upp i skyn När torsken blir dyrare än oxfile, ja då svalnar intresset för fisken. När strömmingen kostar mer än fläskkotletten så har nog taket nåtts. Vem kommer inte ihåg prisutvecklingen 9:90 - 19:90 - 29:90 - 39:90 bara för veckor sedan och ibland 49:90 och så nu helt plötsligt 72:80 på Willys!.

image3



Vi konsumenter tror inte att fiskarna har fått 50-60 kronor mer för strömmingen, det måste vara andra spöken på vägen som tar för sig. Men se upp, en motreaktion är på lut.

Fisk och i synnerhet fet fisk är nödvändigt för hälsan, så det är viktigt att värna om bestånden. 200 miljoner är bara 25 kr/person och år, det kan det vara värt om priserna normaliseras igen.

Skrota fiskefartyg med skattepengar - nya 200 miljoner?

Som skattebetalare reagerar jag med ilska.

Som fiskkonsument reagerar jag med viss lättnad, äntligen ett initiativ som kan få effekt.

OK, men bara om inte Rysslands, Finlands, Estlands, Lettlands, Litauens, POLENs, Danmarks och Tysklands fiskebåtar tömmer Östersjön medan svenska båtar ligger still eller skrotas! Det är ju bekant att det fuskas enormt och vissa länders regeringar blundar för fusket och håller sina fiskare bakom ryggen. Rapporteringen av landad fisk är inte heller ett snövitt kapitel.


Är då våra skattepengar bokstavligt kastade i sjön? Eller kanske de ändå skapar sysselsättning genom att skrotning sker med insatser av arbetskraft. Eller sälj dessa fartyg billigt till 3:e världens spirande ekonomier istället för att de ska bygga nytt. Klimatsmart.


Varför inte förbjuda fiske med de allra största båtarna, ge dem inte fiskelicens. De största båtarna, som troligen delfinansierats av EU (!) våra skattepengar, ägs inte av enskilda fattiga fiskare utan av stora bolag. Då ordnar det sig nog så att bolagen säljer överblivna båtar billigt till behövande länder. Så varför ska staten gå in med ännu mera skattepengar till näringslivet? Nu med nya 200 miljoner. Omskola fiskare som blir arbetslösa i stället för att bara betala ut avgångsbidrag. 200 miljoner av våra skattepengar, men det är ju också pengar.


Förlåt en rak fråga från en konsumentorganisation som fått nedskuret organisationsstöd av förra regeringen från 1,2 miljoner till 0,4 miljoner? En organisation som är starkt involverad i fiskefrågorna, som enda konsumentorganisation och försöker få konsumenternas röst hörd även på detta viktiga område. Stämmer det med pratet om att stärka konsumenternas roll? Knappast. Får se nu vad nya regeringen avser göra eller om det bara är näringslivet som ska få en mängd miljarder? Av våra skattepengar!


Nej, flera och radikalare insatser fordras nu från alla länderna runt Östersjön, SAMTIDIGT! Låt Östersjön vila och återhämta sig, med undantag av att minska ner bestånden av skarpsill.


Ge fiskarna (båtarna) premier för att fiska skarpsill för tt påskynda återväxten av torsk och se till att vi konsumenter får tillgång till den till ett intressantpris, inte som strömmingen nu för 78:-/kg. Vi lägger ut recept på hemsidan om hur man friterar skarpsill och hur man kan göra sina smörgåsar nyttigare med skarpsill i tomat (brisling, f d sardin) med mycket Omega-3.


Smaklig och nyttig spis och skärpning av fiskeripolitiken!


Bengt


Bidrar jag till utrotning av den blåfenade tonfisken?

NEJ!


Men i ren protest köpte jag en underbar skiva tonfisk häromdagen - på ICA. Jag njöt av en fantastisk lätt grillad kotlett av denna otroliga fisk, med en fin blommig olivolja på i stället för
smakförstärkare av kemiskt ursprung (finns i grillkryddor!). Jag kunde heller inte motstå att få äta den ännu en gång innan den inte finns mera. För den är starkt utrotningshotad.

Men så länge ICA säljer den så blir den ju såld, även om jag inte köper den. Alltså kan jag inte göra särskilt mycket så länge ICA säljer den. Men skulle ICA ta sitt moraliska ansvar och vägra köpa in den, så skulle inte bara jag utan många fler inte frestas till att köpa. Kanske är det för mycket begärt, att ICA ska ha moral. Men jag ska ju ha det, naturligtvis. Isabella Lövin och WWF uppmanar mig att inte köpa, bra, men jag uppmanar ICA att inte ta in utrotningshotade "livsmedel". Inte bara det utan vår regering att agera och att tillsammans med EU-ländernas ministrar göra något bra åt situationen med de hotade fiskbestånden.

Världens fiskeripolitik är en katastrof, yrkesfiskarna slås ut, fisken utrotas och världens ledare ser på, samtidigt som de inte precis lever i någon misär, som folket i många av jordens länder gör. Stora multinationella företag får subventioner och hjälp att bygga allt större fartyg, för att bli mera lönsamma. Inte minst EU har tidigare subventionerat bygge av större rationellare trålare, som skulle kunna dammsuga även Afrikas kuster på det viktiga proteinet, som egentligen den lokala befolkningen skulle kunna äta. Men dessa afrikanska stater sålde ut fisken till bl a EU-länderna och så fick man pengar att öka på den lokala korruptionen. Analogt är det ju faktiskt EUs fel att korruptionen ökar i Afrika!

Inte begär vi av afrikanerna att försöka ta för sig av fisken för att hindra dessa oceanfartyg att på några timmar sopa rent på fisk. Lika lite är det effektivt att be mig och alla andra konsumenter att inte köpa tonfisk. Det är effektiviteten jag ifrågasätter, inte att vi ska avstå.

Jag tror det skulle vara mera effektivt om de svenska konsumenterna ginge med i en fristående konsumentorganisation, där konsumenterna själva sitter i styrelsen, så att vi blir så många att vi kunde traska upp och prata allvar med ICA, COOP, Axfood, Bergendahls och ministrarna och ha några hundra tusen medlemmar bakom som styrka och stöd. Vi har rätten att kräva att vår mat inte förstörs eller att livsmedelsproduktionen hotas av utarmning eller monopolism via patent på GMO och kloning som ger en monopoliserad världsmarknad.

Kolla in hur man gör på http://www.konsumentsamverkan.se


och gör det - NU.

Bengt