Vem vågar bli äldre ?


Se det senaste inslaget i TV4 från söndagen 20 april


En ung kvinna, som jobbar i vården, har skrikit till igen. Förra gången fick vi Lex Maria och nu verkar vi få en Lex Camilla. Äntligen.


Jag oroas för den dag man ska hamna på "hemmet" och inte längre få laga mina egna delikatesser och kanske inte ens få ha ett eget kylskåp på rummet. Jag har sett hur mina egna föräldrar trycktes in ett vårdsystem, där egen vilja kuvades och klaga vågade man inte, det var inte uppskattat. Båda mina föräldrar älskade god mat och Mor var en föregångare med nya maträtter och hälsosam mat. En tidig incident på det "nya hemmet" var när Mor bad att få lite rårivna morötter till maten. Det mådde hon bra på, och höll magen i trim. Hon var van vid det. Men svaret blev kort och gått: sånt har vi inte här! Far gick ner 10 kilo på ett par månader. "Det mår han bara bra av" fick vi veta. Kanske ja, men inte så snabbt.


Nej jag skulle nog bli rätt obekväm och kanske rymma så fort jag kunde. Jag bävar inför den dagen då jag inte klarar mig själv.


Varför har vi inte fått ett uppror tidigare? Jo helt enkelt att man vågar inte klaga, inte ens som anhörig för då straffas föräldrarna. Nu kommer upproret i alla fall! Men från en som jobbar i vården och det är tydligen vägen som fungerar.


Camilla tog sig an problemet, hon kände att hon måste agera. Hon startade Camillas matuppror och hamnade i TV4 Nyhetsmorgon och sen rullade det på.

Det blir tydligen TV 4 även på söndag morgon igen! Titta runt 9-tiden.

 


Maten inom skola, vård och omsorg

måste bli mycket bättre än den är idag

var ett av budskapen. Se gärna inslaget i TV4:

Camilla startade ett upprop för bättre mat för våra barn och äldre

 


Hon var inte nådig med beskrivningen av de äldres mat och reportern i programmet fick "upp maten" direkt.

 

Läs Camillas matuppror

 

Skriv på och sprid till vänner och bekanta, en bra "djungeltelegraf" i samhällsförändringens tjänst. Här en liten programförklaring:

Jag anser att det är en mänsklig rättighet att svenska barn, sjuka och äldre varje dag skall få äta sig mätta på god mat, lagad med omsorg och nära dem som skall äta den. Det gagnar både vår hälsa och miljö om vi tillsammans kan bryta trenden mot industrimat inom storhushåll och i livsmedelsbutiker.

 

 

En stark opinion växer och en revolt har länge legat i luften. Men ibland bara tänder det och nu verkar vi få en "Lex Camilla". Det krävs eldsjälar, människor som gör något och får andra med sig och i rätt ögonblick och med rätt mediabelysning, bara står någon där som en lysande stjärna mot en mörk himmel.

 

Detta är en del i ett större skeende, folkrörelsen som vill få tillbaka glädjen, njutningen och hälsan med rätt mat, mat i rätt tid, lagad med kärlek och sinne för doft, färg, konsistens, näringsriktig och med arom.

 

Mat är det första vi skriker efter när vi föds, mat är grunden för att vi ska växa vidare som friska och starka individer, mat är alltid i centrum när vi umgås, mat är den sista njutningen i livet (eller borde vara det). Mat förenar oss, gläder oss, håller oss i form, håller oss friska, ger oss energi, vitaminer och mineraler och antioxidanter, mat ger oss upplevelser, ja vad vore livet utan mat? Men lagom och rätt mat förstås.

 

Sveriges Konsumenter i Samverkan stöder uppropet, gör det du också, för inte ska vi behöva våndas för att bli äldre, för matens skull?


Fett-kriget avgörs nu av konsumenterna med sunt förnuft

 

När experter i debatten, nu senast i Gomorron Sverige den 4 april tar till invektiv och lögner, samtidigt som man hänvisar till "1000-tals studier runt om i värden" och till Livsmedelsverkets hemsida, blir vi inte klokare. Det var Livsmedelsverkets chefsnutritionist Annica Sohlström som mötte den kända Dr Annika Dahlqvist, som förespråkar mindre kolhydrater (snabba) och mera fett (även animaliskt) och som lyckats mycket bra med behandlingen av diabetes- och överviktiga patienter. Socialstyrelsen medgav nyligen att dessa kostråd är förenliga med forskningen och avslog en anmälan från dietister.

 

Företrädare för denna lågkolhydratkost (LCHF) gick nyligen ut med ett öppet brev till skolor och skolmåltiderna och vädjade att återinföra standardmjölk och smör/Bregott i skolmåltiderna och det fick Livsmedelsverket att reagera våldsamt (uppmanade av dietisternas förening igen) och kallade uppropet för att "skrämma föräldrarna och att det saknar vetenskaplig grund". Experter på Livsmedelsverket tål tydligen inte en öppen debatt och dietisternas förening skriker högt om margarinet hotas!

 

När Dr Annika Dahlqvist hävdar att margarinet är skadligt och onaturligt blir hon beskylld av Annica Sohlström för att skrämma föräldrarna och att det är "befängt och fruktansvärt" att uttala sig så och det finns inget fog för det, med sedvanlig hänvisning till en massa forskning.

 

Lite senare svängde det rejält, när Annica Sohlström påstod att margariner bygger på rapsolja som innehåller Omega-3 och dessutom försvarar att vi kan utnyttja denna vegetabiliska Omega-3 (något som strider mot all expertis!). Det är förvånande att Livsmedelsverkets expert så blint gått på Unilevers reklam. Hon nämner inte att större delen i margarin är omestrad palmolja (ett ursprungligen mycket mättat fett) samt att margarinet innehåller 5 gånger så mycket Omega-6 som Omega-3. Sanningen är alltså något helt annat. Becel t ex innehåller 19 % mättat fett och hela 29 % Omega-6 av sina 70 % fett. 48 % av 70 % ! Snacka om guldgula rapsfält som svajar på de svenska åkrarna och rapsoljans fantastiska egenskaper (i ren form) men i margarin blir det något annat.

 

Att Annica Sohlström förtiger sanningen, eller är okunnig om den, är inte en pinne upp för Livsmedelsverket. I synnerhet om hon dessutom anklagar motståndaren i debatten för att det hon säger är "befängt och fruktansvärt".

 

Jag tycker att det är fruktansvärt att vi lever i en diktatur och att våra barn måste äta enligt myndighetens påbud. Dessutom att en myndighet så flagrant kan ta en industri i försvar, som ljuger i reklamen och innehållsförteckningarna och behandlar råvaror som rapsolja med allsköns kemikalier och blandar ut den med andra onyttigheter. Att dessutom strida så frenetiskt för att "skydda våra barn för riktig mjölk och smör/Bregott" - i vems intresse och för vems nytta?

 

Senaste forskning ifrågasätter alltmer myterna om kolesterol och blodfetterna, men starka läkemedelsintressen är också inblandade. Ett av de mest lönsamma läkemedlen är just för att sänka kolesterolet. Nej alltfler sanningar dyker upp och skrämmer oss konsumenter, som ska tvångsmatas för att andras intressen ska värnas.

 

Men just nu, för att vi inte begriper vad som ligger bakom hänvisningen till ?mångfalden av forskningsrapporter? och desto mindre hinner eller kan läsa dem, börjar folk ta till sitt sunda förnuft. Allt fler slutar med lättmargarinerna, visade en undersökning nyligen, se tidigare blogginlägg.

Läs omröstningen i Aftonbladet,

den visar var opinionen ligger, inte precis på Livsmedelsverkets sida.

Ställningen just nu är efter 42070 röstande: 89,4 % tror barnen mår bäst på fet mjölk och smör medan 10,6 % tror på margarin och lättmjölk.

 

Läs artikeln "Kan felaktiga kostråd ligga bakom den snabba utvecklingen av diabetes?" som vi la ut 2002 på Sveriges Konsumenter i Samverkans hemsida.


 

Läs också mera under avsnittet "Debatten om matfetterna" , en debatt vi drivit på hemsidan sedan början av 2000-talet, men drivit sedan slutet av 1980-talet!


 

Läs också Karin Ahlborgs krönika om margarinerna:

 

 

PS Det finns två olika typer av margarin,

de som bygger på smörfetter t ex Bregott och Lätt & Lagom,

de som bygger på raps- och palmolja t ex Unilevers Becel, Lätta, Milda och övriga fabrikat

 

 

Last but not least: låt förnuftet segra för hälsans skull!