Nu har torsken verkligen hamnat på bordet - politikernas bord.

14 februari 2008

Vi konsumenter hoppas att vi får fortsätta att ha den även på middagsbordet.


Den färska torsken som finns i butikerna kan vi i dag köpa utan dåligt samvete, annars går den i soptunnan eller exporteras till andra länder. För upp tas den, idag håller man i stort sett sig till kvoterna, varken under eller över. Fiskarna själva har städat upp och från svensk sida sköts det. Med märkningen
NÄRFISKAT kommer man att ge oss konsumenter en garanti på att det sköts i alla led och spårbarheten är så detaljerad att vi kan få reda på från vilken båt fisken kommer.

 

Det är andra tongångar än när konsumentbojkotten utlystes under 2006. Då var det rena rövarfasoner i södra Östersjön. Nu har t o m polska fiskarna fått finna sig i att följa reglerna, tack vare ingripande från EU. Något bra har i alla fall EU gjort, annars är det mest de starka sydeuropeiska förhandlarna som värnar om sina länders kvoter. Det är nu det stora problemet och hotet emot många hotade fiskebestånd.

 

I dag var det en riktig fiskedag, lång debatt i riksdagen och i kväll en som vanligt förvirrad debatt i Debatt. Samtidigt upphävde Sveriges Konsumenter i Samverkan den sedan 2006 rådande bojkotten mot färsk torsk.

Det går framåt och det tack vare nya märkningen, som ger oss en garanti att åtminstone reglerna följs. Nu gäller det att vi konsumenter håller ögonen på fiskhandlarna och butikerna, att de skyltar med NÄRFISKAT och ansluter sig till systemet. Fråga i din butik.

 

Sen måste jag erkänna att jag inte blir klok på yrkesfiskarna som ständigt motsäger forskarna. Dom säger jämt att det kryllar av "törsk" i haven, medan forskarna vidhåller att torsken är en hotad art. Men varför är då torsken så fruktansvärt dyr? Är det några andra aktörer som tar för sig? Det har jag ifrågasatt i annan bloggartikel.

 

Om det nu görs ansträngningar för att vi ska få mera torsk i våra vatten, skulle inte även yrkesfiskarna vara glada för det? Förstår inte argumentationen i dagens Debatt. Ta den risken, det gynnar ju er på lång sikt ? och även oss konsumenter. Forskarna kommer inte att beklaga det! Se det långsiktigt, det gynnar både fiskarna i haven och fiskarna med två ben och oss konsumenter.

 

Sen är det väl ingen som tvivlar på att fisket och fiskeripolitiken under lång tid har missgynnat återväxten och gynnat de kortsiktiga intressena. Över hela världen är havens produktivitet ett ökande problem och här krävs av våra regeringar och FN tar det på allvar och inte låter sig vilseledas av de starka lobbyisterna för de stora multinationella fiskebolagen och vissa regeringar som ensidigt skyddar sina fiskeintressen.

 

Det är fisken som är mänsklighetens överlevnadschans med klimathoten flåsande oss i nacken. Fisken släpper inte ut någon koldioxid där den lever i haven, medan idisslarna på landbacken står för 20 % av alla utsläpp. Bara den faktorn kommer att kräva en förändring i konsumtionen.


 

Flera blogginslag om fiskeripolitiken här.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback