Vi gör det med ägg

2008-09-12

 

Ja man kan göra mycket med ägg. Allt från att kasta ruttna ägg på någon till att välja rätt ägg och enkelt påverka samhället och den hållbara utvecklingen. Ägg är dessutom ett utmärkt livsmedel, fullt med näring, nyttig mat och BILLIG. Ägg skapar inte mycket sopor, bara komposterbara skal och köper man dem i paket så är det återvunnen pappersmassa som kan återvinnas igen.

 

Vi har just släppt ett nummer av KONSUMENTrapporten till våra medlemmar med sensationella slutsatser. Prisundersökningen har släppts och medlemmarna får den nu och kan kolla upp lokalt, men redan nu kommer en sensationell slutsats.

 

För bara ungefär 100:- per år kan du medverka till att förändra samhället och marknaden och förhållandet för hönorna radikalt. Om alla skulle göra det så vore det en revolt på marknaden och en förskjutning och en välkommen skärpning av konkurrensen. Efter mycken vånda och många års debatt och kampanjande har de s k buräggen nästan försvunnit. Men det finns ibland hos mindre samvetsfulla handlare, som importerar sådana billigt från Finland, som köpte upp de svenska numera förbjudna burarna.

 

Jag minns det enorma arbete som lagts ner i 10-tals år för att göra det lite drägligare för våra värphönor, men fortfarande har vi stannat vid en kompromiss, de inredda burarna, som är lite bättre men fortfarande är hönorna inburade hela sitt liv.

Större delen värphönor är numera frigående i stallar men utan tillgång till utevistelse och får konventionellt foder. De KRAV-märkta äggen kommer från hönor som dessutom har tillgång till utevistelse dagtid samt ekologiskt foder. Så varför inte gå hela vägen, det kostar så lite.

 

Vad kom nu fram av prisundersökningen på ägg?

 

Jo för det första:

 

att genomgående var Willys och LiDL bäst på priserna och hade ett lagom sortiment.

 

Vi behöver inte 20-talet varianter för att göra det komplicerat att välja. 6, 10, 12, 15, 18 och 24-pack, XS,S,M,L och XL i storlekar och så det vilseledande, av Konsumentverket påbjudna, prisangivelsen kr/ägg. Ägg är olika stora och jag hittade ägg från 45 till 97 gram. Vad väljer man om man ska följa recepten som skriver ”tag 3 ägg…” ?.

 

 

 

Prisskillnaden mellan KRAV-märkta ägg och frigående inne låg på i runda tal (hos Willys!) på runt 50 öre per ägg. Nu kommer den sensationella slutsatsen:

 

Köp bara KRAV-märkta ägg!

 

Gör man av med 200 ägg om året blir din insats (om du handlar hos Willys!) för att radikalt ändra äggmarknaden bara en 100-lapp om året! Tänk så billigt och enkelt vi skulle kunna åstadkomma något snabbt och bra, som samhällets funktioner, myndigheter och politiker inte klarat av!

 

Men ännu intressantare är att om du handlar ägg från ”frigående” på Konsum/COOP eller ICA är de för 10 pack bruna bara 3 öre billigare per kilo än Willys KRAV-ägg på min ort. Alltså byt butik och det kostar dig inget, men du bidrar till att öka konkurrensen och på sikt släppa ut hönorna ur burarna (inredda burar) och tillgång till utevistelse för de frigående i stall samt ekologiskt foder!

 

Bara byta butik! Tänk så enkelt vi konsumenter kan förändra vår och hönornas värld! Men det gäller ju att veta och här är ett exempel på hur vi gemensamt kan få fram fakta för att välja bättre och mera medvetet. Tillsammans kan vi konsumenter påverka, snabbt och billigt just genom att samarbeta i en vaken och framåt organisation och lokala grupper.

 

Det kommer flera prisundersökningar och här har vi mycket att tjäna. Vårt mål är 30 % ner för kostnaderna för maten. Läs mer på vår hemsida: http://www.konsumentsamverkan.se

och bli en av oss.

 

Och njut av mera ägg, utan tillsatser, glutamat, azofärger eller sötningsmedel. Din plånbok nickar och håller med.


Kommentarer
Postat av: skogsfrun på dal

Mycket bra information! Upprepa den gärna nu inför påsken. Jag tar mig friheten att länka till dig.

Lev gott och väl;)

Postat av: Mikael

Bästa Bengt,

Nu har jag läst en artikel på AB:s sida om Charlotte Perelli och Pernilla Wahlgren förkärlek för "fett" Nu när jag läser din blog så undrar jag hur du egentligen har tänkt, eller inte tänkt, när du i ditt inlägg vurmar dig starkt för Ägg från "matbutiker" som inte jag törs nämna. :( Hur nycket betalt får DU för att skriva detta?Hep!

2010-12-07 @ 19:41:23
Postat av: Bengt Ingerstam

Ursäkta att jag svarar. Det är liksom mitt jobb (oavlönat dessutom) att göra prisanalyser. Vilken nytta skulle det vara om jag inte talade om namnen på butikerna? Förstår inte din ev logik. Roligt att se att du i alla fall läser så gamla inlägg på min gamla blogg.

2010-12-08 @ 00:50:17
URL: http://www.konsumentsamverkan.se
Postat av: Stefan Nilsson

Verkligen tummen upp för detta. Vi behöver få i oss mer ägg.

2011-04-19 @ 10:58:57
URL: http://biggest-loser.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback