När kommer krisen för mat-templen

2008-09-18

 

Veckan som gick har präglats av finanskriserna i bankvärlden, delvis förorsakade av den okontrollerade och ohämmade utlåningscirkusen, då alla tjänade på att låna ut pengar till bostäder utan att tänka på riskerna som alltid kommer när folk inte orkar betala räntor och amorteringar. Priser kan bara inte fortsätta att gå upp. Fastighetsbubbla, husbubbla, lägenhetsbubbla och allt vad det är. Det verkar bara vara tält som inte drabbas av spekulationerna.

 

Bilbranschen har ett stålbad att gå igenom, delvis en effekt av klimatförändringar och att somliga har fått klart för sig att oljan bör (–jar) ta slut. Näringslivet väntar i det längsta med åtgärder, men tas som alltid med överraskning när konsumenterna börjar dra ner, på sparande, på nya lån, man snabbar på amortering av lån, med senareläggning av köp av nya bilar tills man vet vad som kommer att gälla. Oenigheten om etanolen sprider sig! Eller för att man behöver pengarna till något viktigare än bara köpa ny bil.

 

Min ofrånkomliga fråga blir därför:

när kommer expansionen av nya köptempel att minska eller upphöra?

Inte bara mat-templen utan än ”kyrkorna” för kläder och skor och även bygg och hobby!

 

Konsumenter börjar redan dra ner på onödiga inköp, börjar jämföra kilopris och går snart inte längre på nymodigheterna, som nyskördade morötter á 9:90 per knippe i påse. När kilopriset nämndes 33:-/kg backade de flesta. Det går inte i längden att lura oss konsumenter med denna finurliga ”produktutveckling”. Har handelns strateger inte tänkt tanken att kanske kommer konsumenterna att avslöja era trick någon gång, och hur går det då? Eller de små nyskördade ”salladslökarna” som närmast ersätter gräslök? Duger inte vanlig lök för 4:90 längre.  Hur kan Konsum fortsätta och tro att det går att sälja charlottenlökar för 139:- kilot? Jag nämnde Konsum/COOP för de framstår i flertalet prisundersökningar som dyrast – inte enligt deras löfte om billig och ärlig mat åt folket. ICA vet vi att de tar bra betalt, för de måste tjäna pengar.

 

Tro inte att konsumenterna låter bli att dra ner på sina spenderingar, när det behövs eller när de får upp ögonen för att de kan göra något roligare för pengarna – än att köpa färdigstyckade, frusna laxbitar för dubbla priset, när det är så enkelt att skära själv sina bitar. Eller upptäcker att WASA bröds TV-reklam om att byta bröd innebär att 4-5 dubbla priset per kilo, för att det ska vara lite mera knaprigt och fröbestrött.

 

Nej, ta lärdom av veckans skakiga finansmarknad och bilbranschens gigantiska överkapacitetsproblem och tänk framåt och att konsumenterna ibland kan tänka till och inte alltid lyder reklamen.

 

I helgen ska jag ut på landet och se vad många lokala producenter har för sig, där finns den lokala maten och den goda maten, maten med traditioner och yrkesstolthet utan en massa tillsatser och prisjoxande. Jag är riktigt sugen redan….

 

 

OBS jag har inget med annonserna här nere att göra. Använder en gratisversion av blogg.se


Kommentarer
Postat av: Jan Sundberg

hej,

finner det inte lite stötande att din blogg den 18/9 avslutas med två annonser: "SMSlån på 9-15 min" och "Betalningsanmärkning? Du kan ändå ansöka om lån...".

Även om SKIS prio 1 är mat (?) är det väl ändå inget positivt för konsumenten att ta SMS-lån?

Om man bryr sig om sin trovärdighet skall man inte påstå en sak i ena ändan och samtidigt tillåta en mkt kritiserad företeelse i den andra.

/Jan Sundberg

2008-09-26 @ 12:01:17
Postat av: Bengt Ingerstam

Hej Jan,

tack för din kommentar. Jag använder en gratisversion av blogg.se men det var bra att du reagerade så detta kom ut. Det kan ju vara flera som kan missförstå detta.

Bengt

2008-09-28 @ 00:15:43
Postat av: singel46

Hej Bengt,Tack för komentarerna i min blogg.

Uppskattar att du informerar och hemsidan.Jättebra att ta upp omega 6 förhållandet med Omega 3 senare.Jag har letat efter information om näringsinnehåll i grösaker och frukt med dagens "tillverkningsmetoder" Detta verkar bli ytterligare en faktor till folkhälsans utarmning.

Vet du vad man kan hitta sådan information???


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback