Omega-3 nu i allt mellan himmel och jord - men bäst från havet

2008-07-24

 

Det här inlägget passar bra i Chicken Race !


Som alltid när något börjar bli känt som nyttigt, hänger de mindre seriösa på och ska åka snålskjuts och vilseleder oss intet ont anande konsumenter. Hur kan man blanda in Omega-3 i bröd, spaghetti, drinkar eller margariner? Jo man luras. Ändå är det sant. Det finns ju Omega-3 av olika slag, en del kommer från vegetabiliska oljor, lika väl som Omega 6. Balansen mellan dessa är viktig för att Omega 6 inte ska bli skadlig, om man nu håller sig till de vegetabiliska oljorna. Här finns de billiga oljorna som solros- och majsolja, med högt innehåll av Omega-6, alltså varning!

 

Den så nyttiga omega-3 oljan ska ha ursprung från havet, från fisk. Fisk är bäst på att lagra upp de långa DHA och EPA fettsyrorna från mikroalger. Eventuellt får vi en del också från hönsägg eller kött från betesdjur. Dessa landlevande djur har en viss förmåga att omvandla de korta till de långa. Men från fisk får vi den övervägande delen långa omega-3-fettsyrorna. Människan kan endast omvandla någon procent av de vegetabila omega-3 till de långa DHA och EPA som vi har så stor nytta av.

Lite fettlära kan du läsa på intressant och lättläst Johannas blogg här

samt om fettsyrabalansen på samma blogg.

Mera om omega-3 finns på Wikipedia

Livsmedelsverket har också en genomgång om omega-3- och omega-6-fettsyror


 

Men nu ska det handla om "den vilseledande marknadsföringen!"


Svenska Dagbladet har skrivit en hel del om tveksam marknadsföring med omega-3 argument.
Dels den 22 februari 2008
"Sill bättre än berikad mat"
"Omega-3 säljs med falska löften" Reklamen för en rad omega-3-produkter i matbutikerna bryter mot branschens egna regler och lurar kunderna. Vanligaste felet: att påstå att omega-3-fett från raps och linfrö skyddar hjärtat.

"Så gjorde SvD granskningen"

EXPRESSEN skrev den 28 april "Här är den riktiga omega-3 maten" och bl a att 311 knäckemackor eller 25 kilo kokt pasta måste du äta av de nya trendiga omega-3 varorna för att få samma dos nyttigt fett som i en liten, liten, sillbit.

- Marknadsföringen av de nya omega-3 produkterna är vilseledande, säger livsmedelsprofessorn Ann-Sofie Sandberg.
EXPRESSEN skrev också "Maten med de nyttiga fetterna"Egna påhittade symboler börjar synas på allt fler produkter, även på margariner. Ofta talar man om att margariner görs på rapsolja, innehåller omega 3 och så lite i skymundan "vegetabiliska oljor/fetter". Kolla då balansen mellan omega-3 och omega-6 i närinsdeklarationen! Högt innehåll av omega-6 tyder på att oljor som solros-, majs eller linfröolja är inblandade. Då kommer omega-3 också från dessa oljor. Man kan också dölja palm- och kokosfett under beteckningen vegetabilisk olja/fett.

Under "Debatten om matfetterna" på vår hemsida har vi samlat en hel mängd länkar av intresse om

"omega-3 och omega-6"

där finns bl a vad som även publicerats i våra nyhetsbrev SKN


 

och den 22 februari "Reklam lurar oss att köpa Omega- 3 på falska grunder"

Köp aldrig någon produkt som deklarerar "vegetabilisk olja/fett" utan att speca vilket fett det är. läs mera här.....

 

Nu kommer Carlshans Mejeri tillbaka med sitt "gottgottigottgott" med Omega-3 påståenden på sina margariner

 

 


och Unilevers gör det lite mer med smygande påståenden om 3 olika fetter,

 

 

 

 

 

som inte ska blandas ihop med Omega-3 eller vara ”viktiga för normal tillväxt och utveckling”, ett mycket tvivelaktigt hälsopåstående.


 

Så har vi då Konsumbagarens bröd med namnet Omega-3, t o m "rikt på omega-3" står det runt hela påsen.

Innehållsförteckningen är inte läsbar, med vit text på orange botten. Men där står i alla fall att det innehåller omega-3 fettsyror. Ingen mängdangivelse, bara "rikt på" runt påskragen. Ingen uppgift heller om ursprunget, från vilken olja. Vegetabiliskt fett är ingen upplysning, är det raps-, solros-, majs- eller linfröolja? Eller palm- eller kokosfett?

 

 

Hur löser vi nu detta problem, med förvirringen mellan de vegetabila omega-3, de korta och de marina med långa omega-3? Tills vidare får vi hålla till godo med att informera och nu har vi gjort vårt. Vi fyller på med nya missbruk när vi hittar och så väntar vi på en "Marin Omega-3" märkning på frivillig väg inom det närmaste. Men håll ögonen öppna så länge och var lite kritisk mot alla påståendena.


 

PS. Har lagt detta inlägg på min blogg då det är semester på kontoret och jag kan inte få ut det på hemsidan direkt, men vi lägger der där så fort vi kan. Ha en skön sommar och njut av de feta fiskarna, resten kan du hoppa om du vill ha mera omega-3 av rätt slag.

Bengt


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback