Forskarnas krig om vår kost handlar om pengar!

2008-07-17

Idag 17 juli kom bomben. Vi har hört det i nyheterna hela morgonen och när jag slog upp SvD låg där en bra artikel av Inger Atterstam om den nya forskningsrapporten om tre olika kost och viktnedgång.

 

Den israeliska studien, som experterna redan medger är en imponerande välgjord studie och som publicerats i den ansedda medicinska tidskriften New England Journal of Medicine.

Ännu ett starkt bevis för att LCHF (låg kolhydrater och hög fett-kosten) är den mest effektiva kosten för både diabetiker och de som vill gå ner i vikt.

 

Hon refererar i sin artikel också till att Kungliga Vetenskapsakademin uppmanar regeringen att satsa 1 miljard i ny forskning för att ”lösa kontroverserna runt vilka kostråd som ska gälla”. Denna forskning ska pågå i 10 år! Alltså skjut upp beslutet om att tillåta svenska folket att välja en hälsosammare väg! Man vill backa långsamt, men det ligger starka intressen bakom, vi vet ju vad fettindustrin (läs margarinindustrin) och även spannmålssidan (främst de amerikanska intressena) måste uppehålla de gamla kostråden som bevisligen gjort att vi sitter där vi sitter, fetare och sjukare. Ett bra sätt att bromsa skredet som vi nu åser, där forskarna försöker försvara sina gamla kostråd. De har ju inget annat val.

 

För inte så länge sedan gick ”kostetablissemanget” ut hårt i en artikel i Läkartidningen och blev inte helt oemotsagda. Läs debatten i Läkartidningen:

 

Redan nu på morgonen finns en mycket bra genomgång av den nu publicerade rapporten, med kurvor och text hos Kostdoktorn:


DN skriver i dag: ”Mer fett och mindre kolhydrater är bästa och nyttigaste sättet att gå ned i vikt. Den slutsatsen, som går tvärt emot livsmedelverkets råd, dras i den längsta studien hittills om olika dieter.”

Notera Dietisternas Riksförbunds ordförandes kommentar: ”Det är självklart att Livsmedelsverkets nuvarande rekommendationer behöver uppdateras. De har ett par år på nacken och sån här kunskap är aldrig huggen i sten,” säger Elisabet Rothenberg.


Ur SvD:

– En imponerande välgjord studie, är en gemensam kommentar från de olika aktörerna i kostrådsstriden. Fördelarna är det stora antalet deltagare och framför allt att studien pågått i två år. Det är osedvanligt länge i dessa sammanhang, vanligtvis brukar kostprövningar avslutas inom ett års tid.

– En fantastisk framgång, säger docent Ralf Sundström, företrädare för de mest extrema kritikerna av dagens kostråd som förordar högt fett och låga kolhydrater.

 

Åke Bruce på Livsmedelsverket svarar i SvD att han och verkets experter ska noga studera studien.

 

Läs mera på Sveriges Konsumenter i Samverkans hemsida:

om jävsdebatten:

Gödningskosten ifrågasätts alltmer:

Kan felaktiga kostråd ligga bakom den snabba ökningen av diabetes?

Allmänt om ”debatten om matfetterna”Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback