Konsumera "lagom"


2008-08-28

Att konsumera "lagom" är inte lätt. När alla portioner är lika stora, antingen man äter ute eller köper en färdig portion. Gör man som man blivit lärd "ät upp nu det du har på tallriken" riskera man att gå upp i vikt, eller som debatten nu börjar fokusera "släng inte mat" då riskerar man få ont samvete.

Karin Ahlborg skriver i
Aftonbladet 28 augusti "Minska lunchberget" på sitt sedvanliga pigga och raka sätt och sätter tummen på problemet. Alla portioner är lika stora oavsett hur mycket man bör äta och resten SKA slängas, får ej tas med i "doggy bag" för senare konsumtion. Problemet med buffé å andra sidan är att det skapar ett "måste" att ta för sig så mycket man kan pressa ner. Vem går ifrån ett smörgåsbord halvmätt?

Det där med lagom finns inte.

Vi slänger för mycket mat - det skrev vi redan 2006 om, de 900 000 ton mat som går i soporna. Mjölk däremot, som närmar sig bäst-före-dagen, går ner i slasken direkt och är inte inräknad i den summan! I dagarna kom debatten i gång om vad det kostar i koldioxidutsläpp, men man kan ju räkna på vad det kostar i kronor och arbetade onödiga timmar också och det är två arbetsmånader till vilken nytta?. Vi "slänger i oss" för mycket mat också och dricker en massa onödiga läskiga drycker med mycket socker och kalorier, det sätts till smakförstärkare till en massa mat för att vi ska äta mera och vips så har vi det andra problemet med övervikt och fetma. Ja det är inte lätt att vara lagomkonsument.

Får jag därför föreslå att vi börjar tänka till före och byter ut ordet "konsuMERA" mot "KONSUmindre". Det är den enklaste vägen, det skapar inga biverkningar vare sig på kroppen eller i miljön eller klimatet. Risken att dö av svält är inte så stor i vårt land, men risken att dö av "för mycket" är desto större och odiskutabel.

Det gäller att ställa om "gasreglaget" och trycket på gaspedalen men det är ju inte så lätt i ett samhälle där allt är tillåtet för att öka tillväxten, med hjälp av en massa mer eller mest fånig reklam - 2 för 30:- och liknande. Hela systemet behöver ses över om vi inte alla ska hamna på operationsbordet för att reducera magen eller få problem med sopbergen. Ingetdera är lösningen, men KONSUmindre borde vara vägen.

Ta bort det där med barnportioner. Inför STOR, MEDIUM och LITEN, precis som för ölglasen så får vi betala efter vad vi begär och då är vi lättare inne på vägen att KONSUmindre, för då kostar det mera att konsuMERA.

Kommentarer
Postat av: Hedvig

Jag tycker att du har en skitfin blogg! Har du ork så slå även ett öga på min :).

Postat av: Karin

Grym design du har på din blogg. Har du gjort den själv? Riktigt snyggt i alla fall!

2011-07-13 @ 01:02:01
URL: http://djurförsäkring.net

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback