50 % lappar på mat på väg att ”gå ut”

2008-10-13

 

Nu är det upp till handeln att ta sitt ansvar också. Ansvaret för resurshushållning, klimateffekterna och respekten för djuren.

 

I dagarna uppgav TT att handeln slänger 9 miljoner kilo fullt ätbart kött, bara för att ”bäst-före-datum” passerats. Andra källor uppgav 2006 att handeln slänger 250 miljoner kilo mat varje år. Jag räknade ut att det motsvarar, tillsammans med vad vi slänger i hemmen 900 miljoner kilo, att vi behöver arbeta 2 månader extra för att finansiera detta, till liten nytta.

Läs min utredning om slöseriet här.

 

 

Visst är märkningsreglerna en del av dramat, men kunskaperna om vad ”bäst-före” betyder är också dåliga. ”Bäst-före” betyder inte ”dåligt efter”. Många av våra ungdomar läser bara på mjölkpaketen, de luktar inte eller smakar, de ratar. Spridande av denna information om hushållning tar nog sin tid och det behöver börjas i skolorna, men också i hemmen.

 

Varför ska inte handeln omedelbart ta sitt ansvar för att hushålla bättre?  Det kan gå mycket snabbare. Talet om att värna om klimatfrågorna klingar falskt så länge man inte gör något.

Jag vet att många stora flotta mattempel av princip slänger hellre än rear ut något. Deras policy är att allt ska vara fräscht och lockande. Men TÄNK OM NU LITE HÄR HANDELN!

 

Sätt på 50%-lappen 1-2 dagar före ”bäst-före-datum”, så slipper ni slänga fullt ätbar mat.


 

 

 

Se här vad jag hittat i butikerna här hemma på ett par veckor. Jag har på prov enbart köpt mat för halva priset en tid och nu har jag ingen mer plats i frysarna. Det finns att köpa varje dag – än så länge, tills fler har läst detta tips – ett fantastiskt utbud och det behövs inte någon fantasi för att veta vad man ska välja att äta.

 

Kriserna avlöser varandra, finanskris, bostadskris, fördelningskris, klimatkris m m. Men varför tänker då så få, handeln inräknad? 

Behöver vi slakta 30 000 kor så här helt i onödan?

 

Nej det är något fel i systemet. Börja med att kolla i din butik, ser du inga 50%-lappar, så fråga och kräv att butiken börjar med det och inte bara slänger. Det hjälper inte att jag skriver om det i bloggen här, det är du som kund som kan tjata i butiken, utöva din konsumentkraft och ditt konsumentinflytande.

 

Vi är 9 000 000 konsumenter i Sverige, det är 1 kg/år och konsument som vi behöver köpa billigare för att spara livet på 30 000 kor! Hjälp oss lite, kära handlare! Ni är ju så duktiga när ni vill, med extrapriser på det ni vill sälja.

 

Läs pressmeddelandet som gick ut i går 081012    printa ut och ta med det till butiken och diskutera med "chefen".


Kommentarer
Postat av: Jon

Vi slaktar bra många fler kor i onödan! Är det värre att slakta en ko om man inte äter köttet? Visst är det resursslöseri men äter man djur så gör man och då har man flera tusen liv per år på sitt samvete och om det slaktas några till ska väl inte det spela någon roll eller?För övrigt gillar jag lapparna. Min butik är rätt duktig på det, iallafall på mejerivarorna.

Postat av: Nina

Ville bara säga att vilket fantastiskt jobb! och vad bra att sprida denna viktiga information och försöka att göra folk mer medvetna! Tack för bra läsning!

2008-10-21 @ 10:15:08
Postat av: Anders S

Skulle det inte vara möjligt för kommunerna att kräva sopseparering och sätta extra hög taxa för mat i soporna från livsmedelsbutiker. Då skulle det vara lönsammare för butikerna att sätta ner priset eller ge bort gamla varor så att konsumenterna bär hem dem istället.Kan t.ex. Tjörns kommun ta 1000 kr/15 kg tunna för latrinhämtning så borde paketerad mat som inte går att kompostera vara ännu dyrare.artikel.whtml?artikelid=16422&datumakt=2007-02-06&textfieldname=" rel="nofollow">http://www.sttidningen.se/html/arkivartikel.whtml?artikelid=16422&datumakt=2007-02-06&textfieldname=

2008-12-25 @ 00:03:30
Postat av: Anders S

Länken i min förra kommentar fungerar inte eftersom bloggprogrammet tog bort ett underline-tecken efter arkiv och ett efter datum. Om man söker på Google på tjörn och latrinhämtning hittar man fungerande länk. Nu var länken bara en illustration till tanken om att kommunerna kanske har möjlighet att styra butikerna genom att differentiera sophämtningstaxan avseende destruktion av livsmedel eller förpackade livsmedel. Verkar vansinne att fullt ätbar mat slängs bara för att den inte tål att lagras längre.

2008-12-25 @ 00:24:38
Postat av: Kaktusblomman

Denna viktiga och läsvärda blogg har en utmärkelse att hämta hos mig! Grattis!2009-01-12 @ 15:19:05
URL: http://matbluffen.blogspot.com/
Postat av: Conny

Det är inte bara handlarna och definitivt inte märkningsreglerna som orsakar svinnet.En av de största bidragande orsakerna är konsumenten. De flesta förväntar sig dignande hyllor, fulla av varor, oavsett säsong och hållbarhet. Detta pressar handlarna till en sjuk logistik med stort svinn som följd. Går man och handlar kl 19 kan man inte förvänta sig färskmalet kött!! Skärpning konsumenter. Vill vi minska svinn och onödig slakt måst vi ändra vår inställning, våra konsumtionsmönster och drastiskt ändra vår lyxtillvaro.Märkningsreglerna orsakar inte svinn. Det är handlarnas och konsumenternas "tillämpning" av reglerna som gör det. Reglernas syfte är att se till att konsumenter kan bilda sig en uppfattning om ett livsmedels hållbarhet. Något som är särskilt viktigt när det gäller förpackade och processade livsmedel.Konsumenterna är för obildade och detta leder till orimliga krav på handlarna!

2009-01-20 @ 12:47:07
Postat av: Siri Wikander

Hej Bengt,

Jag tog mig friheten att låna en bild av dig på Pärssons skinka. Säg till om det inte är ok så tar jag bort den direkt. Jag länkar till dig både i det inlägget och i ett lite äldre inlägg om Vdar som bloggar.Med vänliga hälsningar,

Siri Wikander

http://www.nattensbibliotek.wordpress.com2009-02-03 @ 17:28:15
URL: http://www.nattensbibliotek.wordpress.com
Postat av: skogsfrun på dal

Längsen du uppdaterade, du har väl inte tappat stinget!?;) Hoppas inte för det du skriver om är SÅ viktigt. Jag har nyss hittat dig och länkar till dig så kom igen nu!

Ps hoppas du är okey!

2009-03-23 @ 08:27:25
URL: http://www.barasaras.bloggagratis.se
Postat av: Onkel konkel

Om alla sprang och tjatade om att de ville ha matvarorna till halva priset skulle det bli rätt jobbigt! Jag har sett sådant hända, en kvinna som alltid kom in 10 minuter före stängning några dagar i veckan, kollade datum på vissa grejer och om det inte fanns röd lapp så gick hon och krävde att få det till halva priset. Hon blev portad! När folk börjar göra så istället för att betala fullt pris så blir det ohållbart i längden, det kanske ni kan räkna ut... Nej odla er egen mat om ni inte vill betala fullt pris så får ni se hur mycket jobb det ligger bakom. Det finns för många freeriders i samhället som det är redan nu.

2009-12-13 @ 23:23:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback