Att göra en FÄNRIK - "på stället helt om"

Folk har gjort "helt om" sista halvåret när det gäller konsumtionen av fett!

I dag 5/2 kom nyheten om en studie som gjorts av AC Nielsen, världens ledande ledande företag på området analyser och trender. Nu gör folk tvärtemot vad dietister och Livsmedelsverk propagerar för. Har de misslyckats med sina kostråd eller har de fel? Det kan ju vara så att folk läser, hör och noterar vad andra säger och fattar sina egna beslut oberoende av auktoriteterna. Mun mot munmetoden fungerar också.


Flertalet vill ändra sin kroppsvikt, må bättre och 500 000 har diabetes 2 eller ligger i farozonen, en del ovetande om sin situation. De som då lyckats berättar det för sina vänner och bekanta. Skepsisen mot dietistkåren och Livsmedelsverket bara ökar och efter TV programmet Debatt 31/1 med flera repriser sjönk nog förtroendet för såväl dietisterna, efter deras ordförandes krampaktiga försök att hålla sig kvar på banan och inte minst de pajasartade inhoppen av kvällens programsabotör Paolo Roberto. Tråkigt bara att man behandlar ett så viktigt ämne med lättviktare och försvarare av partsintressen. Underhållning ? Knappast med bortkastad TV-tid.


Helt om!
Nu hållet folket på att "göra en fänrik", göra tvärtom. Tvärtom vad de officiella kostråden bjuder och man går ner i vikt och både botar och förbättrar sin diabetes 2. Den epidemiartade ökningen av övervikt och diabetes kan inte förklaras av framgång för Nyckelhålet och Livsmedelsverkets varningar för fett över 40 %, alltså Bregott och smör. Snarare sammanfaller kurvorna. Allt fler forskare kommer mer och mer fram med nya rön som ifrågasätter västvärldens kostrekommendationer, men det är inte populärt hos en del. All debatt om margarinerna och de härdade fetterna har inte stärkt förtroendet för industrifetterna och skrämseln för kolesterol börjar allt fler genomskåda.


Vad har nu hänt, vad fettkonsumtionen beträffar? Jo de lätta fetterna under 40 % (margariner) har minskat med
7 % medan de feta alternativen med över 80 % har ökat med hela 15 %.
Skillnaden är hela 22 % - åt andra hållet under senaste halvåret!

Annika Dahlqvist, läkaren som vågade gå emot strömmen och som började med att bota sig själv, får allt fler sympatisörer och efter Socialstyrelsens friande, efter ett par dietisters anmälan, går nog sympatierna rakt in i hjärta och hjärna hos folk, i synnerhet eftersom det inte är ett affärsjippo det handlar om eller ekonomiska intressen bakom.


Själv har jag börjat kalla den av "experterna" rekommenderade kosten för "Gödningskosten", för det är samma sak man ger djuren för att de ska gödas innan slakt, majs, spannmål, soja - s k kraftfoder. Motsatsen, att hålla igen på snabba kolhydrater och tillåta mera bra fett är egentligen den rätta "Folkhälsokosten", bra för diabetiker och lika bra för friska. Forskningen kommer säkert att bevisa detta, men det tar tid, så till dess har folket "gjort helt om" och följer vad de tror på. Det är en sensationellt stor folkreaktion mot fetthysterin och industrins light-produkter.

Likaså lämnar man lightläsken bakom sig, sötningsmedlen är inte uppskattade längre och snart minskar nog sockerläskigheterna också, när det går upp att man blir fet av socker i läsk men inte sötare. Lättvarianterna på mjölk minskar också och fettskräcken håller tydligen på att släppa.


Men det är fler som har gjort fänriken! Det har jag skrivit om i ett mindre privat dokument som läggs
ut i morgon den 6 feb. på löpsedeln på hemsidan för Sveriges Konsumenter i Samverkan.

Klipper in en del av det dokumentet här:


Får vi avsluta med ett tankeväckande citat från Icakuriren 23/2006 i intervju med Wulf Becker på Livsmedelsverket:

Hur kommenterar du den nya forskning som visar att kopplingen mättat fett och hjärt-kärlsjukdom inte längre är självklar?

- Det finns en del studier som visar att vissa fettsyror i mjölkfetter kan ha gynnsam effekt på riskerna för hjärtkärlsjukdom. Men orsakssambanden är inte klarlagda. Det behövs fler studier för att kunna dra definitiva slutsatser. (Vår kommentar: så brukar man avfärda forskning som inte passar ens egen uppfattning).

Den artikeln handlar om hur man på verket hanterat transfettfrågan. Läs den direkt där.

Tänk att man kan få äta en SMÖRgås igen utan att känna sig som en förädare!


Kommentarer
Postat av: Ulf Svenmo

Underbart att läsa Livsmedelsverket försvar för att naturliga transfetter är lka farliga som industriella.
Det hela bygger på "en mycket seriös undersökning"
som visar sig var gjord på totalt
40 st personer.

Det verkar vara Annica Sohlström i ett nötskal!

Ulf

2008-04-20 @ 09:39:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback