Som vi kämpat för att få bort glutamat från livsmedel

2008-07-23

 

I april 2007 la vi ut faktamaterial på Sveriges Konsumenter i Samverkans hemsida om glutamat,

smakförstärkaren, som är ett neurotoxin och inte ska behövas om råvarorna är bra. Det fanns i så mycket mat att vi inte kunde lägga upp en svart lista, som vi med framgång gjort för de delvis och fullhärdade fetterna. Men vi fick bra draghjälp av media.

 

I dagens Svenska Dagbladet hittar jag en helsidesannons från Jakobsdals som rör Bror Jakobs rökta skinka.

 

”Självgod”

är rubriken och på bilden ser man deras skinka med dekalen

Äntligen vågar någon skilja sig från mängden och berätta om vad de menar med kvalitet, nästan alla skinkproducenterna använder annars just glutamat.

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Håller just på med en test och genomgång av marknaden men är inte färdig. Skulle behöva hjälp av många fler att kartlägga hela svenska marknaden.

Vill du hjälpa till? Hör av dig i så fall till mig på

skis-h@konsumentsamverkan.se


Kan i vart fall redan nu intyga att Jakobsdals ”Bror Jakobs” skinka smakar verkligen riktig skinka, bäst av alla. T o m Lönnebergas skinka, den med traditionerna, får rejält med stryk. Många av de billigare pressade skinkorna kommer vi att avråda ifrån, då de saknar skinksmak, men är laddade med glutamat.

 

Dr Annika Dahlqvist skrev redan 2005 i ett blogginlägg om glutamat och citeras i Kolhydrater.iform.se

 

Citerar här:

- ”Glutamat går till bukspottkörteln och ökar insulin-produktionen, det går också till hjärnan och ökar aptiten. Det är därför mycket smart av livsmedelsproducenterna att använda Glutamat eftersom det får oss att äta mer, särskilt av deras mat.
Möjligen är glutamat-tillsatserna en bidragande orsak till fetmaexplosionen i västvärlden?”

 

Varför finns inte detta beskrivet i forskningsrapporter? Vet någon i så fall om det, så tipsa oss.

Det låter ju bestickande och jag är ganska övertygad om sambandet. Den explosionsartade ökningen av glutamatanvändningen sammanfaller med diabetesutvecklingen och margarinindustrins skrämsel om kolesterolet, som i sin tur sammanfaller med lanseringen av gödningskosten”

med mycket kolhydrater och mindre fett (i vart fall animaliskt naturligt fett). Insulinet är ett hormon som hjälper till att inlagra kolhydraterna som fett i kroppen. Ökad insulinproduktion i bukspottkörteln är alltså inte vad vi ska sträva efter, snarare motverka och det gör man just genom att öka fettintaget och minska intaget av de snabba kolhydraterna från sockerarterna och spannmål (bröd).

 

Här har vi Livsmedelsverket igen inblandade. Så fort media började skriva om glutamat var de snabba och dementera på sin hemsida att glutamat inte var farligt. Även i media bemötte de kritiken.

Lägg därtill Livsmedelsverkets kostråd för mera frukt och grönt (med mycket sockerarter i frukten) och mera bröd (snabba kolhydrater) samt att minska på fettintaget, så framstår det tydligt att vi verkligen behöver nya kostråd och det snabbt!

 

Ja det blev en lång tillbakablick, men behövlig. Nu kommer knorren!


I regelverket för märkning och hälsopåståenden får man inte använda just ”Fri från-argumentet” och allmänt ska man tala om vad som ingår och inte vad som inte ingår. Men nu har vi ett intressant exempel här med Jakobsdals glutamatfria skinka.

 

 

Eftersom de flesta paketen med skivad skinka innehåller glutamat anser vi att det är motiverat att använda ”fri-från-argumentet”. Det är inte jämförbart med fallet med knäckebrödet och märkningen ”utan tillsatt socker”. Med tanke på här ovan anförda diskussion om glutamatets hälsofaror är det ännu mer motiverat att just påpeka ”fri från glutamat” och detta är verkligen viktig konsumentinformation och ska inte bromsas av Livsmedelsverket.

 

Vår fristående konsumentorganisation, i vart fall, ställer oss helt bakom detta ”brott mot reglerna” och vill verkligen att flera fabrikanter ställer upp och skryter med sin kvalitet och frihet från glutamat, inte bara skinkproducenterna utan alla som tidigare har haft glutamat i sina produkter. Jag vet att Campbells och Blå band har tagit bort glutamatet och skriver det på sina paket, i texten.

 

Hoppas verkligen att ingen får för sig att anmäla Jacobsdals för deras djärva undantag från reglerna och ”fri-från-märkning”. Hoppas också att fler börjar använda relevanta påståenden om ”frihet” eller att de ej använt vissa saker eller processer vid produktionen av sina ”konsumentvänliga” produkter.

 

Våga vara duktiga! Så roligt att vi äntligen kan få ägna oss åt att berömma ett företag för ett bra initiativ.

 

Det är annars så lätt att hitta fel, inte för att vi bara letar men de är ju så många.

 

Får vi överräcka ”Gröna KonsumentNyckeln” till Jacobsdals, som en uppmuntran och ett erkännande. Jag kommer själv i fortsättningen att enbart frossa med Bror Jacobs skinka och inte falla för billigare skinkvarianter, klistrade, limmade eller glutamatladdade ”lurprodukter”.

Det är ju dessutom ett bra alternativ för oss som fortfarande äter kött men som ska hålla borta de snabba kolhydraterna!

 

PS.

Ett bantningsråd: Bre rikligt med smör på en tjock fet ostskiva och lägg en dubbel Bror Jakobs skinkskiva på, så har du en bra LCHF-macka!

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback