Ännu en jätte på skinkor har slutat med glutamat

2008-08-12

 

Nu har Pärsons ”tunna skivor” också slutat använda glutamat i skinka, i vart fall i sin rökta gourmetskinka. På Lönnebergas skinka finns inte glutamat med längre på innehållsförteckningen, så kanske har de också hoppat av glutamat-tåget. Det går åt rätt håll.

 

 

 


 

Här en bild på symbolen och framsidan på paketet.

 

Så sent som 23 juli skrev jag i bloggen om Jakobstads skinkor, som var först, vad jag vet, med att tydligt märka det med

en ”fri-från-symbol”.

 

Just nu i skrivande stund får jag ett mail som berättar att en av de stora på chips arbetar på att ta bort glutamat/smakförstärkare ur sina produkter. Det verkar som producenterna ha gått på slentrian att stoppa in denna tillsats i vår mat, upplysta av säljarna av dessa tillsatser hur bra de är och att ”alla väljer ju att sätta till det för smakens skull”.

 

Det lönas sig att kämpa och du som läser detta kan göra ditt, ring eller maila till producenterna, som har glutamat i sina produkter och kräv att de slutar. Så går det snart som det gick med de delvis härdade fetterna (som innehöll transfetter), de försvinner mer och mer och det är konsumenttryket som påverkar.

 

Se hela kampanjen Rädda vår mat” på hemsidan


Vill du läsa mer om just vår kampanj mot glutamat kan du gå till vår hemsida direkt till avsnittet om glutamat.

Det här blir höstens stora satsning, att tala om för produenterna hur vi konsumenter vill ha vår mat - det är vår tur nu - att ställa krav på det vi betalar!


Kommentarer
Postat av: gillar pålägg

Scan har inte heller glutamat i sina smörgåsmatsprodukter!

2008-09-20 @ 00:13:34
Postat av: gunilla

Hej, kan man verkligen lita på att de tar bort glutamaten och inte bara ändrar på texten! Maten smakar ju inte så annorlunda efter.

2008-09-24 @ 12:28:15
Postat av: Bengt Ingerstam

Det finns säkert flera som inte har glutamat E621 i sina produkter. Jag har sett flera som nu tagit bort det i ingrediensförteckningen, men inte märkt det med symbolen "Fri från glutamat E621". Det jag vuille kommentera var att vissa nu tydligt tog avstånd från glutamat och det var bra. Hoppas verkligen att man inte bluffar och bara tar bort det på ingrediensförteckningen.

2008-09-28 @ 00:32:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback