Torsk - men ingen torsk - men kanske torsk - nu

Men kanske får vi tillbaka torsken nu på lite sikt!

Det har betalats skrotningspremier för fiskebåtar tidigre, 100 miljoner kronor - av skattepengar! Men dom pengarna gick bara runt och för skrotningspremien man fick i början av 2000-talet togs bara gamla slitna och omoderna båtar bort och pengarna användes till inköp av nya båtar, som ännu effektivare bidrog till att fiska upp torsken. Kontrollen funkade inte och staten hade ingen koll på vart skattepengarna tog vägen. Det går väl an så länge man bara kan höja skatterna.

De nya
tongångarna är mera hoppfulla. Det verkar nästan som om jordbruksministern och hans departement bestämt sig för att rädda torsken. Bra att man nu låter Fiskeriverket ta över kontrollen och bestämma vilka båtar som ska skrotas eller tas ur bruk. I dagens debattartikel i DN (29/1)säger jordbruksminister Eskil Erlandsson "Utfiskningen av våra hav är oroande och väcker starka känslor - för svenska folket (det är vi konsumenter! min komm.) är det viktigt att fiskebestånden vårdas". Det applåderar vi konsumenter, för vi vill ha gott om god fisk och till vettiga priser.

Var i Hötorgshallen häromdagen och bara storknade över hur priserna rakat upp i skyn När torsken blir dyrare än oxfile, ja då svalnar intresset för fisken. När strömmingen kostar mer än fläskkotletten så har nog taket nåtts. Vem kommer inte ihåg prisutvecklingen 9:90 - 19:90 - 29:90 - 39:90 bara för veckor sedan och ibland 49:90 och så nu helt plötsligt 72:80 på Willys!.

image3Vi konsumenter tror inte att fiskarna har fått 50-60 kronor mer för strömmingen, det måste vara andra spöken på vägen som tar för sig. Men se upp, en motreaktion är på lut.

Fisk och i synnerhet fet fisk är nödvändigt för hälsan, så det är viktigt att värna om bestånden. 200 miljoner är bara 25 kr/person och år, det kan det vara värt om priserna normaliseras igen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback