Skrota fiskefartyg med skattepengar - nya 200 miljoner?

Som skattebetalare reagerar jag med ilska.

Som fiskkonsument reagerar jag med viss lättnad, äntligen ett initiativ som kan få effekt.

OK, men bara om inte Rysslands, Finlands, Estlands, Lettlands, Litauens, POLENs, Danmarks och Tysklands fiskebåtar tömmer Östersjön medan svenska båtar ligger still eller skrotas! Det är ju bekant att det fuskas enormt och vissa länders regeringar blundar för fusket och håller sina fiskare bakom ryggen. Rapporteringen av landad fisk är inte heller ett snövitt kapitel.


Är då våra skattepengar bokstavligt kastade i sjön? Eller kanske de ändå skapar sysselsättning genom att skrotning sker med insatser av arbetskraft. Eller sälj dessa fartyg billigt till 3:e världens spirande ekonomier istället för att de ska bygga nytt. Klimatsmart.


Varför inte förbjuda fiske med de allra största båtarna, ge dem inte fiskelicens. De största båtarna, som troligen delfinansierats av EU (!) våra skattepengar, ägs inte av enskilda fattiga fiskare utan av stora bolag. Då ordnar det sig nog så att bolagen säljer överblivna båtar billigt till behövande länder. Så varför ska staten gå in med ännu mera skattepengar till näringslivet? Nu med nya 200 miljoner. Omskola fiskare som blir arbetslösa i stället för att bara betala ut avgångsbidrag. 200 miljoner av våra skattepengar, men det är ju också pengar.


Förlåt en rak fråga från en konsumentorganisation som fått nedskuret organisationsstöd av förra regeringen från 1,2 miljoner till 0,4 miljoner? En organisation som är starkt involverad i fiskefrågorna, som enda konsumentorganisation och försöker få konsumenternas röst hörd även på detta viktiga område. Stämmer det med pratet om att stärka konsumenternas roll? Knappast. Får se nu vad nya regeringen avser göra eller om det bara är näringslivet som ska få en mängd miljarder? Av våra skattepengar!


Nej, flera och radikalare insatser fordras nu från alla länderna runt Östersjön, SAMTIDIGT! Låt Östersjön vila och återhämta sig, med undantag av att minska ner bestånden av skarpsill.


Ge fiskarna (båtarna) premier för att fiska skarpsill för tt påskynda återväxten av torsk och se till att vi konsumenter får tillgång till den till ett intressantpris, inte som strömmingen nu för 78:-/kg. Vi lägger ut recept på hemsidan om hur man friterar skarpsill och hur man kan göra sina smörgåsar nyttigare med skarpsill i tomat (brisling, f d sardin) med mycket Omega-3.


Smaklig och nyttig spis och skärpning av fiskeripolitiken!


Bengt


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback