KONSUmindre eller konsuMERA

"Vi måste minska CO-2 utsläppen", sa Fredrik Reinfeldt i dag enligt Rapport och utpekade en höjning av bensin och dieselskatterna som lämplig åtgärd. I avskräckande syfte eller för att få in mera skatter?


Men är det bara drivmedlen för bilar som är lösningen?

CO-2 utsläppen är en effekt av den mänskliga aktiviteten för att bo, lyxshoppa, åka runt, handla, jobba, semestra men också produktionen av saker och ting kräver energi och skapar CO-2 utsläpp.


Varför har alla världen klimatexperter inte kommit på ordet KONSUmindre?

Varför har bara jag kommit på det, utan att göra anspråk på något Nobelpris i ekonomi?
Det är den enklaste och snabbaste åtgärden vi kan vidta, den bekvämaste, billigaste och hälsosammaste dessutom. Men den skapar ingen materiell tillväxt. Men kanske tillväxt av välståndet.


Därför väljer politikerna att använda, som Reinfeldt sa: det effektivaste styrmedlet, skatterna.


OK, om man nu tror på det, varför höjer man då inte skatten på REKLAMEN?
Nej den tog förra regeringen bort och den skulle nog inte nuvarande regeringen våga införa. Men ändå är det där vi har roten till den ökande konsumtionen och ökande CO2- utsläppen. Bortsett ifrån den effekten så måste 2 miljoner träd processas till papper för att sedan "resa" till våra brevlådor. Går inte utvecklingen lite baklänges. Låt träden stå och absorbera koldioxid i stället. På 10 år är det 20 miljoner träd som står kvar och hela tiden absorberar koldioxid. Bättre än skenande utsläpp.


Sen kan vi ta itu med slöseriet med mat vi kastar i onödan. Dryga 1 000 000 ton per år som gör att vi som arbetar får arbeta 2 månader extra, till ingen nytta! Läs mer om det på: http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/ekolivsstil/sloseri.htm


Det här är lika vansinnigt som att hälften av all fångad fisk får slängas tillbaka i haven, död, bara för att följa EUs vansinniga regler för fisket. Dags att se över regelverken för både fisket och datummärkningen av livsmedel.


Oj då, vi kanske arbetar väldigt mycket, till ingen nytta och ändå kan inte våra barn få riktig fetmjölk och smör i skolbespisningen av kostnadsskäl och p g a tokiga föreskrifter från myndigheterna och de äldre ska inte få äta tillsammans, utan måste sitta ensamma i sina rum, för att spara! På vad då? Det vore väl en meningsfull investering och sysselsättning att värna om våra äldre, så slipper vi betala arbetslösheten via skattsedeln. Klantiga politiker kan tydligen ställa till det.


Sen har vi problemet med övervikt (sötma heter det, inte fetma), som beror till stor del på att vi äter fel och främst för mycket, stimulerade av all reklam. Det är en överkonsumtion, till ingen nytta snarare ger det ökat lidande. KONSUmindre skulle väl vara en bra medicin, dessutom skulle vi inte behöva springa av oss alla överskottskilona, köpa dyra bantningsråd och bantningpreparat och köpa nya joggingskor, allt som skapar mera koldioxidutsläpp. Obs att lagom motion behöver vi men det är en annan sak.


Sen har vi "snabb-maten", som kostar i genomsnitt 10-15 gånger så mycket som att laga den själv. Alla tillsatserna ingår då förstås i det höga priset. Då måste vi alltså jobba ihop pengar även till detta.


Varje krona vi släpper greppet om ger mera koldioxidutsläpp.

Alltså stämmer inte teorin om att skattehöjningar är bästa vägen! KONSUmindre är bästa lösningen herr statsminister!


Kommentarer
Postat av: Gunnar Petersson

Jag kom på ordet konsumindre en natt i förra veckan. Blev nyfiken på om någon annan kommit på det före mej.

Det hade du. så bra


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback