Håller vi på att slänga klimatet på sophögen?

2008-02-18


Tänk så viktigt det är att vissa saker sägs i rätt ögonblick och av rätt person!

Ledarartikeln i Icanyheter, skriven av chefredaktören Åke Bergholm, har satt tummen på ett brännande problem, allt som slängs utan att gjort nytta men bara kostat resurser och växthusgutsläpp. Han refererar till handelns stora problem med att märkningsföreskrifterna är inte tidsanpassade, men snävt skrivna för att skydda konsumenterna för att drabbas av illamående, smitta eller direkt även sjukdom. Det handlar även om redlighet förstås. Det är en bra eftertanke efter alla turer med köttfärsen. Hoppas handeln lyssnar mera till sin chefredaktör än man kanske är villig att lyssna till en kritisk konsumentföreträdare! En bra tanke framför han här:

- "Vad gör man när tonvis med grillkarré blir kvar i butiken då sommarhettan plötsligt övergår i ösregn?" Situationen är absurd.

Ja gissa bara vad man skulle ha gjort i ett flyktingläger med hungriga barn , där det är ont om mat!

Sveriges Konsumenter i Samverkan har fokuserat problemet med allt vi slänger, ofta bara för att vi ser "bäst-före-dag" som en lag att följa och även ifrågasatt varför man använder sig i datummärkningen av dag/dygn och inte dag och timmar för känsliga varor. Även Isabella Lövin kommenterade i Allt om Mat detta i ett inlägg om att ta till vara mera och är inne på samma tankar. "Vänd köttfärsfusket till något positivt"!

Samma problem belyser Åke Bergholm i Icanyheter, märkningsbestämmelser som skapar påtagliga problem med både tolkningen och det onda samvetat av att bara kasta, för att följa föreskrifterna vid hantering av livsmedel.

Nu har nya regeringen tydligen också insett att lagar och förordningar räcker inte utan det krävs ett körkort för den som hanterar livsmedel kommersiellt. Kunskap är bättre än svårtolkade regelverk! Idén är inte ny, den har vi framfört lång tid tillbaka, men då var det inte intressant. Nu kanske intressant när ministern får säga det.

Tänk vad mycket längre vi skulle ha kommit med klimatfrågorna om vi använde lite sunt förnuft? Jo betydligt längre än som hittills, genom att inte använda oss av sunt förnuft, men desto mera byråkrati och girighet.

Debattera gärna det här, dags att sprida i bloggvärlden för det är där numera som opinioner skapas.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback