Fet mat blir allt populärare

image9

Smör på butikshylla. Foto: Scanpix

Ingen skulle tro det, om någon sa det förra året.

 

Men nu har TV visat det och t o m fått producenter att intyga att så är det. Konsumenterna har ändrat sina kostvanor under 2007, trots all motpropaganda. Lättprodukterna går sämre och sämre, den trenden har man vetat om i mejeriföretagen men inget sagt, undrar bara varför. Det är inga små förändringar, så när A C Nielsen presenterade sin undersökning tog det ett tag innan den "satte sig"?. Här är siffrorna, klippt ur TV-nyheten

 

image10

 

Se notisen och länk till programmet på nätet:


Lägg märke till hur chefsdietisten från Livsmedelsverket denna gång undvek att rekommendera lättmargarin utan angav bara omättade fetter som fet fisk, oljor och nötter. Bra. Men så var det ju dom som har för vana att äta smörgås, t ex våra barn. Vad ska dom ha på sina smörgåsar? Nu kanske Bregott duger igen? I vart fall har svenska konsumenter ansett det. När ska våra skolbespisningar och kommunernas kostchefer inse att tåget har gått för de industriella margarinerna, som dessutom numera innehåller palmoljefett och alltså ökat sin andel med, ja just det, mättade fetter?

 

Tips för den som lider av "sötma", som man ibland felaktigt kallar fetma, se över konsumtionen av kolhydrater i stället, speciellt de snabba kolhydraterna, det jag har döpt till "gödningskosten", den man ger djuren inför slakten.


image11

 

med majsgröt blir det stora feta gåslevrar!

 

samt Bengt Ingerstams blogg: Att göra en fänrik - folk har gjort helt om


Det finns en hel del läsvärt på vår hemsida under Debatten om matfetter och på Folkhälsoproblemen

Missa inte vad som redan 2001 lades ut på hemsidan om ny syn på fetter och hälsa. Känns som en evighet och en omöjlighet att ändra på. Men nu verkar det som det vänder.

image12


Kommentarer
Postat av: Johan

Hej!

Jag är engagerad i en sida som heter Silvergen.org och undrar om du inte skulle vara intresserad av att ha din blogg hos oss med? Jag tror våra besökare skulle uppskatta det! Kika gärna på www.silvergen.org och se vad du tycker!

MVH / Johan

Postat av: BadGEAR

Tack för besöket. Det var en fin blogg du har. Eftersom jag nu läser Michael Pollans The Omnivore´s Dilemma så beskriver han rätt så väl vilken typ av mat som nötboskapen får äta (i usa på de feedlotsen), 3/4 majs, men resten är talg, fett, blod etc från rasfränder. Protein behövs när man ska maximera tillväxten. Kolhydraterna finns där för att det är billigaste sättet för att få tillväxt.

Om inte BSE hade kommit (och med det regler om vad man får mata djur med), och hade kött/fett varit billigare än statligt subventionerad majs etc så hade det antaligen arbetats för att köttboskapen, fjäderfän etc skulle i huvudsak kunna äta en sådan kost. Kostnadseffektivetet är det viktigaste.

2008-03-01 @ 23:50:34
URL: http://blogg.passagen.se/badgear

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback