Fett-kriget avgörs nu av konsumenterna med sunt förnuft

 

När experter i debatten, nu senast i Gomorron Sverige den 4 april tar till invektiv och lögner, samtidigt som man hänvisar till "1000-tals studier runt om i värden" och till Livsmedelsverkets hemsida, blir vi inte klokare. Det var Livsmedelsverkets chefsnutritionist Annica Sohlström som mötte den kända Dr Annika Dahlqvist, som förespråkar mindre kolhydrater (snabba) och mera fett (även animaliskt) och som lyckats mycket bra med behandlingen av diabetes- och överviktiga patienter. Socialstyrelsen medgav nyligen att dessa kostråd är förenliga med forskningen och avslog en anmälan från dietister.

 

Företrädare för denna lågkolhydratkost (LCHF) gick nyligen ut med ett öppet brev till skolor och skolmåltiderna och vädjade att återinföra standardmjölk och smör/Bregott i skolmåltiderna och det fick Livsmedelsverket att reagera våldsamt (uppmanade av dietisternas förening igen) och kallade uppropet för att "skrämma föräldrarna och att det saknar vetenskaplig grund". Experter på Livsmedelsverket tål tydligen inte en öppen debatt och dietisternas förening skriker högt om margarinet hotas!

 

När Dr Annika Dahlqvist hävdar att margarinet är skadligt och onaturligt blir hon beskylld av Annica Sohlström för att skrämma föräldrarna och att det är "befängt och fruktansvärt" att uttala sig så och det finns inget fog för det, med sedvanlig hänvisning till en massa forskning.

 

Lite senare svängde det rejält, när Annica Sohlström påstod att margariner bygger på rapsolja som innehåller Omega-3 och dessutom försvarar att vi kan utnyttja denna vegetabiliska Omega-3 (något som strider mot all expertis!). Det är förvånande att Livsmedelsverkets expert så blint gått på Unilevers reklam. Hon nämner inte att större delen i margarin är omestrad palmolja (ett ursprungligen mycket mättat fett) samt att margarinet innehåller 5 gånger så mycket Omega-6 som Omega-3. Sanningen är alltså något helt annat. Becel t ex innehåller 19 % mättat fett och hela 29 % Omega-6 av sina 70 % fett. 48 % av 70 % ! Snacka om guldgula rapsfält som svajar på de svenska åkrarna och rapsoljans fantastiska egenskaper (i ren form) men i margarin blir det något annat.

 

Att Annica Sohlström förtiger sanningen, eller är okunnig om den, är inte en pinne upp för Livsmedelsverket. I synnerhet om hon dessutom anklagar motståndaren i debatten för att det hon säger är "befängt och fruktansvärt".

 

Jag tycker att det är fruktansvärt att vi lever i en diktatur och att våra barn måste äta enligt myndighetens påbud. Dessutom att en myndighet så flagrant kan ta en industri i försvar, som ljuger i reklamen och innehållsförteckningarna och behandlar råvaror som rapsolja med allsköns kemikalier och blandar ut den med andra onyttigheter. Att dessutom strida så frenetiskt för att "skydda våra barn för riktig mjölk och smör/Bregott" - i vems intresse och för vems nytta?

 

Senaste forskning ifrågasätter alltmer myterna om kolesterol och blodfetterna, men starka läkemedelsintressen är också inblandade. Ett av de mest lönsamma läkemedlen är just för att sänka kolesterolet. Nej alltfler sanningar dyker upp och skrämmer oss konsumenter, som ska tvångsmatas för att andras intressen ska värnas.

 

Men just nu, för att vi inte begriper vad som ligger bakom hänvisningen till ?mångfalden av forskningsrapporter? och desto mindre hinner eller kan läsa dem, börjar folk ta till sitt sunda förnuft. Allt fler slutar med lättmargarinerna, visade en undersökning nyligen, se tidigare blogginlägg.

Läs omröstningen i Aftonbladet,

den visar var opinionen ligger, inte precis på Livsmedelsverkets sida.

Ställningen just nu är efter 42070 röstande: 89,4 % tror barnen mår bäst på fet mjölk och smör medan 10,6 % tror på margarin och lättmjölk.

 

Läs artikeln "Kan felaktiga kostråd ligga bakom den snabba utvecklingen av diabetes?" som vi la ut 2002 på Sveriges Konsumenter i Samverkans hemsida.


 

Läs också mera under avsnittet "Debatten om matfetterna" , en debatt vi drivit på hemsidan sedan början av 2000-talet, men drivit sedan slutet av 1980-talet!


 

Läs också Karin Ahlborgs krönika om margarinerna:

 

 

PS Det finns två olika typer av margarin,

de som bygger på smörfetter t ex Bregott och Lätt & Lagom,

de som bygger på raps- och palmolja t ex Unilevers Becel, Lätta, Milda och övriga fabrikat

 

 

Last but not least: låt förnuftet segra för hälsans skull!


Kommentarer
Postat av: Helena

Nyss såg jag en reklam här för Campells soppa men nu ser jag den inte längre.

Är Din blogg utsatt för "attentat" eller är verkligen produkten okej ur hälsosynpunkt?

2008-04-09 @ 13:55:37
Postat av: Bengt Ingerstam

Det här är en gratisversion av blogg, därför dyker det upp annonser ibland, som inget har att göra med mig eller oss. Det enda jag vet om Campbells soppor är att de från årsskiftet tagit bort glutamat och det var ju bra.
Bengt


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback